Miért éppen a gombák?
A rendszertanban a gombák régebben a növények közé tartoztak, ma már azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése, testszerveződésük és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényekétől. A ma élő ismert gombafajok száma közel százezer, a még ismeretlen fajok számát akár egymillióra is becsülik.
Az emberiség több tízezer éve fogyasztja a gombákat: az ősi rituálékon a világ számos pontján alkalmazták hallucinogén drogként a transzállapotok elérése érdekében, de emellett méregként, élelmiszerként és gyógyszerként is használták és használják mai napig. A közhiedelem ellenére a gombák jelentős részben nem mérgezőek, a növényvilágban jóval több, az emberi életre ártalmas faj létezik, mint a gombák között.
Életet is menthet
A skót származású Alexander Fleming és két kutatótársa 1945-ben a penicillin felfedezéséért és nagy mennyiségben történő előállításának technológiájáért Nobel-díjat kapott. A penicillin a Penicillium notatum nevű penészgomba által termelt antibiotikum, amely képes a Gram-pozitív baktériumok elpusztítására, és számos más változatával együtt azóta is a gyógyászat fontos elemeként tartjuk számon.
A gombák fogyasztása azonban elsődlegesen nem antibakteriális célból ajánlott. A magasabb rendű kalapos nagygombákként ismert bazídiumos gombák közül rengeteg alkalmas közvetlen emberi fogyasztásra és ezek közül alig van, aminek nincs pozitív élettani hatása.
Erősíti az immunrendszert
Ha megkérdezzük a gombafogyasztókat, miért szerepel az étrendjükben rendszeresen a gomba akkor azt az egyszerű választ kapjuk: mert finom. Azt sokan nem is sejtik, hogy miközben a sajátságos ízvilágú kalapos köreteket fogyasztják, az immunrendszerüket erősítik, az érrendszerüket tisztítják, a glükózháztartásukat szabályozzák, és még sorolhatnánk a pozitív élettani hatásokat. A Távol-Keleten már kétezer éve fogyasztják az enyhén fokhagyma ízű shiitake gombát, amely amellett, hogy finom csemege, számtalan egészségügyi probléma során alkalmazható gyógyírként. A Ming-dinasztia idején életelixírként tartották számon, és ma már Európában is „csodagombaként” tekintenek rá. Nagyon sok tudományos publikáció áll rendelkezésre a shiitake gyógyhatásával kapcsolatban. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a zsíranyagcserére, csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal az érrendszeri betegségek ellen is segítséget nyújt. Antivirális hatású, így az influenzaszezonban különösen hasznos a fogyasztása.
Segítség a tumor megelőzésben
A shiitake egyik legismertebb bioaktív hatóanyaga a lentinán, az eddig legrészletesebben vizsgált, gombából származó tumorgátló hatású vegyület. A lentinán hatására biológiailag aktív anyagok termelőnek a szervezetben, melyek egyrészt ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek aktivitását, csökkentve ezzel a daganatképződés esélyét.
Összességében elmondható, hogy ha a vasárnapi ebédhez burgonya helyett gomba kerül a tányérra, akkor nemcsak ízletesebb és színesebb kulináris élvezetekben lesz részünk, de nyugodtabban is dőlhetünk hátra, hiszen amellett, hogy jóllaktunk, tettünk is valamit egészségünk megóvása érdekében.