Flavin7 termékek header

Tudástár

Az év slágere: a zöld kávé

Korunk civilizációs betegségei széles társadalmi rétegeket érintenek. A szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és a túlsúly egyre gyakoribb problémát jelentenek. Ezen betegségek kialakulásának okai gyakran a táplálkozásunkra és az életmódunkra vezethetők vissza. Ha szeretnénk egészségesek maradni, táplálkozásunkba olyan anyagokat kell „becsempészni”, melyek védik érrendszerünket, semlegesítik a szabadgyökök romboló hatását, illetve hozzájárulhatnak a testtömeg csökkenéséhez.

01

 

 

Megfelelő alternatívát jelent ecélból a méltán slágerré vált zöldkávé, a fekekávé alapanyaga, mely a feketekávéval ellentétben nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi a értékes hatóanyagait. Magas polifenol tartalmának köszönhetően erősítheti az immunrendszert, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal képes megkötni a káros szabadgyököket szervezetünkben.

A zöld kávé egyik legfőbb hatóanyaga a klorogénsav, melynek köszönhetően testzsír csökkentő hatással bír, Fogyasztása hozzájárulhat a testtömeg csökkentő étrend eredményességéhez. Megfelelő étrend és testmozgás biztosításával segíthet az egészséges testzsír összetétel fenntartásában.

A fogyókúrázók mellett a cukorbetegeknek is megfelelő választás lehet a zöldkávé fogyasztása. A klorogénsavról ugyanis számos alkalommal bizonyították, hogy hatékonyan csökkenti a vércukorszintet.
Ez a hatás arra vezethető vissza, hogy a klorogénsav képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, így gátolja a vércukorszint megemelkedését.

02

Érdemes megemlíteni, hogy a zöldkávéban természetesen előforduló koffein hatása eltér az égetett feketekávé koffeinjétől. A zöldkávé koffeinje ugyanis lassabban, elnyújtva szívódik fel és fejti ki a rá jellemző élénkítő hatást.

Joe Vinson és munkatársai 16 ember bevonásával készítettek tanulmányt Indiában, de korábban hasonló vizsgáltaokat folytattak Franciaországban és Japánban is. 22-26 év közötti túlsúlyos illetve elhízott emberek vettek rész a vizsgálatban, A napi egy-két adag zöld kávét fogyasztó résztvevők testsúlya a megfigyelés 6 hete alatt átalagosan 10,5 %-kal, míg testzsírjuk menniyésge 16%-kal csökkent.

Egy 2006-os vizsgálatban a kutatók (Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani) úgy találták, hogy a zöld kávébab kivonata csökkentette a viscerális (zsigeri) zsír mennyiségét és a testtömeget, az étrend megváltoztatása nélkül.

Szabó László
hatóanyagszakértő

Belépés / regisztráció

Keresés

Kosár

 x 

A kosár üres