Flavin7 termékek header

Tudástár

Milyen élelmiszerekben találunk flavonoidokat?

Milyen élelmiszerekben találunk flavonoidokat?

Az egészséges életmódot keresők sokat hallhattak az elmúlt években a flavonoidokról, kevesen tudják azonban azt, hogy pontosan miért is előnyös fogyasztásuk a szervezet számára, vagy hogy milyen élelmiszerekben találhatóak meg.

Flavonoid névvel olyan növényi hatóanyagokat jelölünk, amelyek nem tápanyagok, vagyis szervezetünk nem tápanyagként dolgozza fel azokat. A flavonoidok közé számos olyan anyag tartozik, amelyekkel igen gyakran találkozunk a mindennapok során – ilyen például a számos készítményben és élelmiszerben megtalálható rutin, amely az erek megerősítésében játszik nagy szerepet. Ilyen hatású a naringenin is – ezt a két növényi hatóanyagot Szent-Györgyi Albert fedezte fel, és permeabilitáscsökkentő tulajdonságaik miatt nevezte el őket P-vitaminnak. Később megcáfolták, hogy a flavonoidok vitaminok volnának, kutatásuk azonban nem rekedt meg. Napjainkban már több mint 4000 különféle flavonoidot ismerünk, amelyeket 13 vegyületcsoportra osztanak, s a legtöbben kiváló antikarcinogén, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt ajánlják fogyasztásukat.

 

 

Fontos flavonoid a reveratol is, amely a héjas termésekben fordul elő leginkább, és jótékony hatásai között számon tartjuk a kardiovaszkuláris rendszer működésének javítását, a hatékony gyulladáscsökkentést is. Vizsgálatok bizonyították azt is, hogy nagy dózisban a rezveratol képes a vércukorszint csökkentésére. A kvercetin is széles körben ismert, mivel remekül képes az allergiás tünetek visszaszorítására, de a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben is igen hatékony. Emellett a vér mikrocirkulációjának serkentésében és a hajszálerek rugalmasságának növelésében is szerepet játszik.

Az egyik legismertebb flavonoid természetesen maga a rutin, amellyel már Szent-Györgyi is foglalkozott. Ez úgy jön létre, hogy a kvercetin egy cukormolekulával kapcsolódik, ezért hatása is hasonló - megerősíti az érfalakat, növeli rugalmasságukat, hatékony az orrvérzés, ínyvérzés megelőzésében, de még az ízületi panaszok enyhítésében is.

Hol keressük?

A flavonoidok jellemzően megtalálhatóak gyakorlatilag minden növényi eredetű élelmiszerben. Igen sok található belőlük elsősorban a zöldségekben – a zellerzöld, a spenót, a fehérrépa és a lilahagyma a leggazdagabbak ezekben a jótékony hatású anyagokban. A gyümölcsökben általánosságban valamivel kisebb mennyiség található, ám az eper és a dió kiemelkedően sokat raktároz, illetve a szederben is igen sokat találhatunk. A növényi anyagokból készült italok, így például a teák, illetve a zöldség- és gyümölcslevek is gazdagok flavonoidokban, akárcsak a lencsefajták.

A flavonoidok igen nagy mértékben fordulnak elő mindezek mellett a vörös bogyós gyümölcsökben, így például a szőlőben, feketeribizliben, feketecseresznyében, a fekteszederben és a bodzában, illetve a szilvában és a kökény termés velőjében is.

A flavonoid-felvétel növelése számos előnyös élettani hatással járhat. A kutatások során a tudósok több alkalommal bizonyították már, hogy elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések esetén érezhetőek pozitív hatásaik. Ugyanakkor azok a vizsgálatok, amelyek a flavonoidok negatív hatásait kutatták, nem produkáltak értékelhető eredményeket.

A flavonoidok a betegségek megelőzésében játszanak elsősorban szerepet. Ezt a preventív hatást elsősorban annak köszönhetik, hogy kiváló antioxidánsok, azaz nagy szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében.

Belépés / regisztráció

Keresés

Kosár

 x 

A kosár üres